ONS VERHAAL

Wie zijn we?

Het Goudblommeke in Papier is een café met een beroemd verleden. Het Goudblommeke in Papier werd op 15 oktober 1944 overgenomen door de kunsthandelaar, dichter en theatermaker Geert van Bruaene, die het zijn huidige naam gaf. Mede door  zijn  activiteiten werd het Brusselse café een ontmoetingsplaats voor heel wat bekende kunstenaars van de surrealistische beweging, Cobra en later het tijdschrift Tijd en Mens. Hiervan getuigen de vele tekeningen, foto’s en andere voorwerpen aan de muren.

Voor de Tweede Wereldoorlog troffen Pierre Alechinsky en zijn vriend Paul Rouge in het Goudblommeke de grote surrealistische dichter Louis Scutenaire ‘le conteur des nuits d’été’ en maakten ze er ook kennis met Rene Magritte en Marcel Lecomte. Daarnaast frequenteerden ook Charles Plisnier, Paul Mariën, E.L.T. Mesens, Marc Eemans en Georges Rémi (Hergé) regelmatig het Blommeke.  Na de oorlog beleefde Geert van Bruaene een tweede jeugd en wist hij zich te omringen met kunstenaars als; Christian Dotremont, de jonge Hugo Claus, Marcel Mariën, Paul Colinet, Wout Hoeboer en Jean Dubuffet (de vader van de ‘Art Brut’, die in december 1949 in van Bruaene’s galerij ‘Au Diable par la Queue’ exposeerde), Jan Walravens (Vlaams romancier, journalist, kunstcriticus en hoofdredacteur van het tijdschrift Tijd en Mens), Louis Paul Boon en Simon Vinkenoog.

Later bleven de kunstenaars en schrijvers er regelmatig over de vloer komen. Vermeldenswaardig zijn de talrijke poëzieavonden georganiseerd door Emile Kesteman na het overlijden van Geert van Bruane in 1964, welke perfect aansloten bij de ‘geest’ van het café. Het café is nog steeds een artistiek en literair trefpunt in Brussel.

Op 3 juli 1997 werden de drie gelagzalen en de gevel geklasseerd door de Koninklijke Commissie voor de bescherming van Monumenten en Landschappen van het Brusselse Gewest.

In 2006 nam een vriendengroep het intussen failliet gegane café over. Er werd een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cvba) opgericht die, na een moeizaam jaar van diepgaande restauratie en renovatie, op 13 september 2007 het café feestelijk weer heropende.

Duizenden verhalen, honderden gelijkgezinden óf andersdenkenden, tientallen activiteiten, één café – dat is ’t Blommeke. Wij willen dat het café jouw staminee wordt, waar boeken en bier, verhalen en ontmoeten, koffie en gebak het hele jaar lang hand in hand gaan. Dat het Goudblommeke in Papier meer is dan enkel een café, daar klinken we op! ’t Blommeke wil het cultureel stamcafé van Brussel zijn voor alle Brusselaars, Vlamingen, Belgen en bij uitbreiding alle wereldburgers. Via de culturele programmatie willen we ons doelpubliek kennis laten maken met een café van Brussels bier en rekken vol boeken, van verhalen lezen of vertellen en mensen ontmoeten, van lunch en afterwork met collega’s of vrienden, van sloten koffie en een heerlijke cultuurbeleving.