16 stellingen

16 stellingen

De schilder Delvaux werd tijdens z’n leven al tot het surrealisme gerekend maar vond dat zelf veel te eng en te beperkend voor z’n werk. Hij studeerde wel samen met René Magritte in het schildersatelier van Constant Montald en had samen met Magritte zijn eerste grote tentoonstelling in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten in 1936 maar kon de schilderijen van Magritte eigenlijk niet zo smaken. 

STELLING 11: Magritte ging met die ‘concurrentie’ humoristischer om en parodieert hier met een aantal vrienden de befaamde bolhoed van de ‘suffe ambtenaar’ van Delvaux. U ziet Marcel Broodthaers, René Magritte, Jacques Prévert en Max Ernst dollen met een bolhoed.

Fout. Op deze foto's staan zowel hedendaagse figuranten als Broodthaers en Magritte. Paul Delvaux wordt vaak tegen zijn zin vergeleken met René Magritte. Delvaux hield niet van formalistische termen en wilde zeker niet onder het ‘Belgisch surrealisme’ geschaard worden. Magritte en Delvaux waren inderdaad bepaald geen vrienden. Zo zei Magritte ooit over zijn collega dat hij 'het surrealisme exploiteert als ware het een spekslagerij'. Beide kunstenaars hebben nochtans meer gemeen dan ze destijds wilden toegeven. Net als Magritte vindt Delvaux zijn definitieve stijl wanneer hij in de jaren dertig het werk van de Italiaanse surrealist Giorgio de Chirico leert kennen. Net als Margritte creëert hij hoogst bevreemdende taferelen met elementen uit de werkelijkheid. De verschillen liggen onder andere in het kleurgebruik. Delvaux hanteert een veel koeler kleurenpalet dan Magritte. En in plaats van uit pijpen, bolhoeden en paraplu's bestaat zijn repertoire vooral uit naakte en halfnaakte vrouwen, tegen een achtergrond van treinstations, ruïnevelden of draperieën. 

Wie zijn we?

Het Goudblommeke in Papier is een café met een beroemd verleden. Hier vonden de boegbeelden van het Brusselse surrealisme elkaar, zoals René Magritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën... Ook later kwamen kunstenaars en schrijvers er regelmatig over de vloer. Het café is nog steeds een artistiek en literair trefpunt.

Nieuwsbrief

Waar kan je ons vinden?

kaart_goudblommeke.gif