16 stellingen

16 stellingen

Ordre de la Grande Gidouille

Een beetje oneerbiedig vertaald betekent dit: De Orde van de Dikke Pens. Nochtans hebben we hier te maken met een daarom niet minder ernstig genootschap. Geïntroduceerd in 1899 door Alfred Jarry in zijn ‘Almanach du Père Ubu Illustré’, is het een instelling van het ‘Collège du Pataphysique’, wederom een creatie van de surrealistische schrijver Alfred Jarry. Indien u nu reeds begint te gniffelen, laat ons dan maar meteen enkele namen meegeven van leden van deze toch wel prestigieuze orde: Boris Vian, André Blavier, André Stas (die trouwens ook ‘Grand Dipsomane de l'Empire Impérial’ was), Jacques Prévert, Raymond Queneau, Ergé (de hond van Jacques Prévert), Marcel Duchamp, Max Ernst, Pascal Pia etc etc…

STELLING 9: Goed bekend met het surrealisme, kon Geert van Bruaene natuurlijk niet achterblijven en hij werd in 1953 officieel opgenomen in de ‘Ordre de la Grande Gidouille’ en kreeg meteen de titel ‘Satraap’.

Fout. Het betreft hier niet een 'Orde van de Dikke Pens' maar wel van de Patafysica (gesymboliseerd door een spiraal), een afdeling van het Collège de ’Pataphysique dat eind 19e eeuw door Alfred Jarry is gesticht en op de 22e Palotin 75 EP (Ère Pataphysique. Vulgair: 1 mei 1948) daadwerkelijk is opgericht. Dit wetenschappelijk College organiseert bijeenkomsten waar geleerden gegevens uitwisselen, geeft een tijdschrift uit en kent een eeuwigdurende kalender. Onder de roemruchte leden telt het Collège onder meer: Raymond Queneau, Boris Vian, Max Ernst, Ionesco, Jacques Prévert, Marcel Duchamp, Jean Dubuffet, Stefan Themerson, Julio Cortazar, Italo Calvino, en de Franse Republiek (‘femme du monde’). M.C.Escher was, als schepper van denkbeeldige werelden, de enige Nederlandse satraap. Het lidmaatschap staat ook open voor andere zoogdieren, vissen, amfibieën, planten en mineralen. 

De foto is echt, maar of het opschrift dat ook is? Boris Vian en Geert van Bruaene hebben elkaar in ieder geval niet rechtstreeks gekend.  

Wie zijn we?

Het Goudblommeke in Papier is een café met een beroemd verleden. Hier vonden de boegbeelden van het Brusselse surrealisme elkaar, zoals René Magritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën... Ook later kwamen kunstenaars en schrijvers er regelmatig over de vloer. Het café is nog steeds een artistiek en literair trefpunt.

Nieuwsbrief

Waar kan je ons vinden?

kaart_goudblommeke.gif