16 stellingen

16 stellingen

Jeanne Tony (artiestennaam Jane Tony) was een Brusselse actrice die ook heel wat successen heeft geboekt in Frankrijk. Na de oorlog ontmoet ze in Parijs Jeanne Moreau en daaruit ontstond een hechte vriendschap. 

STELLING 7: Jeanne Moreau kwam vaak in Brussel en sprak dan telkens af met Jeanne Tony. Bij die ontmoetingen troonde Jeanne Tony haar mee naar het Goudblommeke in Papier.

Fout. Jane Tony en Jeanne Moreau mogen dan wel tijdsgenoten zijn, doch is het onwaarschijnlijk dat zij elkaar kenden, laat staan dat ze samen het cafe bezochten.  De theateractrice Jane Tony stichtte in 1956 vlakbij de Grote Markt een kabaret 'Le Grenier aux Chansons' genaamd, dat toegewijd was aan het lied maar ook aan poëzie en literatuur. Het heeft 25 jaar standgehouden tot aan haar dood in 1981. Daarna hebben enkele toegewijde bewonderaars ter herinnering de vereniging 'le Grenier Jane Tony' opgericht, die tot op vandaag nog regelmatig bijeenkomt in het Goudblommeke. 

Wie zijn we?

Het Goudblommeke in Papier is een café met een beroemd verleden. Hier vonden de boegbeelden van het Brusselse surrealisme elkaar, zoals René Magritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën... Ook later kwamen kunstenaars en schrijvers er regelmatig over de vloer. Het café is nog steeds een artistiek en literair trefpunt.

Nieuwsbrief

Waar kan je ons vinden?

kaart_goudblommeke.gif