16 stellingen

16 stellingen

Erasmus (Desiderius Erasmus Roterodamus, 1466/1469-1536), geboren te Rotterdam en gestorven te Basel, was een rondtrekkende ziel en verbleef ook enkele maanden in Brussel. In de middeleeuwen was er een zeer bloeiende handel in relikwieën en Erasmus had tijdens zijn leven al een zekere beroemdheid verworven. Ergens op z’n tocht moet iemand het touw van zijn habijt ontvreemd hebben (of hij moet het in een moment van vergetelheid hebben laten slingeren of het is een regelrechte vervalsing, want ook die neventak van de relikwieënhandel was zeer actief in de middeleeuwen). In elk geval,  de antiquair Geert van Bruaene kan het op de kop tikken van een Nederlandse handelaar. Het illustreert ook Geert van Bruaene’s koopmansgeest. De Lion’s Club Brussel-Erasmus organiseerde namelijk jarenlang hun Maatjes- en Haringfeesten (wat eigenlijk gewoon een geldinzameling was) in het Goudblommeke in Papier en vertelden aan menig bezoeker het door de jaren alsmaar sappiger wordende verhaal van het habijttouw van Erasmus.

STELLING 5: Dit touw is een stuk van het koord dat het habijt van Erasmus in de 15e eeuw heeft samengehouden.

Fout. Het is waar dat de Lion's club Brussel-Erasmus regelmatig in het Goudblommeke in Papier vergaderde, maar het stuk touw is niet van Erasmus (spijtig!).

Wie zijn we?

Het Goudblommeke in Papier is een café met een beroemd verleden. Hier vonden de boegbeelden van het Brusselse surrealisme elkaar, zoals René Magritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën... Ook later kwamen kunstenaars en schrijvers er regelmatig over de vloer. Het café is nog steeds een artistiek en literair trefpunt.

Nieuwsbrief

Waar kan je ons vinden?

kaart_goudblommeke.gif