16 stellingen

16 stellingen

Eigenlijk begon Geert van Bruaene met z’n café om een plek te hebben om z’n curiosa, antiquiteiten uit te stallen en om tentoonstellingen te organiseren.

STELLING 15: Z’n vrienden vonden dat zo’n geweldig idee dat ze op een avond, in een dronken bui, een van de tafels van het cabaret ‘Le Diable au Corps’ hebben ontvreemd en meteen geïnstalleerd in het Goudblommeke in Papier. De uitbater van ‘Le Floriot’, toen hij er achter kwam, kon daar natuurlijk niet mee lachen maar Geert Van Bruaene, gesteund door z’n vrienden, heeft altijd geweigerd om de tafel terug te bezorgen, stellende dat het hier een ‘kunst-act’ betrof en dat de tafel z’n waarde pas gekregen had door het feit dat hij ontvreemd werd en dat de tafel op zich geen enkele waarde had.

Fout. Van Bruaene heeft nooit tafels ontvreemd van 'le Diable au Corps'. Maar, één van de pronkstukken van het cafe, met name de Leuvense stoof is wel van daar afkomstig. Le Diable au Corps lag in de Koolstraat (nabij de Nieuwstraat) en was de pleisterplaats van de jonge Henri Michaux, Marc Eemans en Michel de Ghelderode.

 

Wie zijn we?

Het Goudblommeke in Papier is een café met een beroemd verleden. Hier vonden de boegbeelden van het Brusselse surrealisme elkaar, zoals René Magritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën... Ook later kwamen kunstenaars en schrijvers er regelmatig over de vloer. Het café is nog steeds een artistiek en literair trefpunt.

Nieuwsbrief

Waar kan je ons vinden?

kaart_goudblommeke.gif