16 stellingen

16 stellingen

Karl-Heinz Stockhausen is een klinkende naam in de moderne klassieke muziek van de jaren ’50 en ’60. Hij is dan op zijn topperiode en creëert een aantal werken die zo in het surrealisme zouden passen als beeldende kunst, zoals zijn strijkkwartet dat uitgevoerd moet worden vanuit vier helicopters. Onder zijn leerlingen: ene Karel Goeyvaerts, producer bij de VRT, componist én vriend van Geert Van Bruaene. Zijn hele leven lang werkte Karel Goeyvaerts aan zijn magnum opus ‘Aquarius’, over de tijd van de ‘Waterman’ die nu aangebroken is en de mensheid het ‘totale geluk’ zal brengen.

STELLING 13: dit aforisme is een letterlijk citaat uit het tweede bedrijf van de opera ‘Aquarius’ van Karel Goeyvaerts. Geert van Bruaene heeft het opgetekend in de periode toen Goeyvaerts volop aan de opera bezig was.

Fout. Ere aan wie ere toekomt. In zijn spreuken en aforismen is van Bruaene wel origineel. E.L.T. Messens noemde hem daarom 'le philosophe-tracteur'. Enkele bekende vrienden zoals Magritte, Mariën en Scutenaire zullen jaren druk uitoefenen op Geert om zijn gezegden te publiceren. Wat in 1951 en 1953 uitmondde in publicaties als: 'Ole Com Bove' en 'Six petites histoires banales de petit bistrot racontées par le petit Gérard et deux petits textes pour commencer et pour finir'. 

Wie zijn we?

Het Goudblommeke in Papier is een café met een beroemd verleden. Hier vonden de boegbeelden van het Brusselse surrealisme elkaar, zoals René Magritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën... Ook later kwamen kunstenaars en schrijvers er regelmatig over de vloer. Het café is nog steeds een artistiek en literair trefpunt.

Nieuwsbrief

Waar kan je ons vinden?

kaart_goudblommeke.gif