16 stellingen

16 stellingen

1955: Hugo Claus huwt een eerste keer op 26 mei. Zijn huwelijk met Elly Overzier viert hij op 31 mei 1955 in het Goudblommeke in Papier. Jan Biorix (pseudoniem van Jan Walravens) houdt voor de gelegenheid een hilarische grafrede voor de verzamelde vrienden. Visionair had hij het daar o.a. reeds over Simon Vinkenoogs overlijden. Het feest was tegelijk een mooie parade van de stamgasten/vrienden van Geert van Bruaene toen. ‘Nooit zoveel bliksem en donder bijeen gezien. Ik verwijl. Ik keer weerom. Altijd Nu, even Hier.’ (Simon Vinkenoog)

 STELLING 1: Deze foto, hoewel Hugo Claus er niet in figureert, is vast en zeker van het huwelijksfeest, waarschijnlijk met Claus zelve als fotograaf. De gasten op de foto zijn namelijk allen letterlijk vermeld in de beschrijving van het huwelijksfeest door Jan Walravens in zijn boek Jan Biorix. Van links naar rechts ziet u: Jan Cox, Elly Overzier, Simon Vinkenoog, Albert Bontridder, Marc Mendelson, Geert van Bruaene, Maria Ongena, Florent Welles, Roger Raveel, Diana Decock en Suzy Verachtert.

Fout. Op deze foto staan enkel hedendaagse figuranten. Op het echte feest waren er een vijftigtal genodigden, waaronder buiten de reeds vernoemden, ook Jan Walravens zelf, Albert Saverys, Karel Appel, Corneille, Ben Cami, Maurice d'Haese en Lucebert...

 

Wie zijn we?

Het Goudblommeke in Papier is een café met een beroemd verleden. Hier vonden de boegbeelden van het Brusselse surrealisme elkaar, zoals René Magritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën... Ook later kwamen kunstenaars en schrijvers er regelmatig over de vloer. Het café is nog steeds een artistiek en literair trefpunt.

Nieuwsbrief

Waar kan je ons vinden?

kaart_goudblommeke.gif